Bekijk onze website:
Home
Terug naar dagexcursies:
Dagexcursies buitenland:
Meerdaagse vogelreizen:
Nederland, Texel 4 dagen
Duitsland Elbe 5 dagen
Duitsland, Mecklenburg 7 d.
Frankrijk Lac du Der 5 d.
Groot-Brittannië, kust 6 d.
Zweden, Falsterbo 6 dagen
Turkije Bosporus 8 dagen
Turkije Göksu & Taurus 9 d.
Marokko 11 dagen
Spanje, Lynx reis, 6 d.
Spanje Extremadura 7 d.
Spanje Donana 8 dagen
Griekenland Lesbos 8 d.
Griekenl. Dadia & Evros 8 d.
Bulgarije 10 dagen
Hongarije 8 dagen
Polen 8 dagen
Estland 8 dagen
Roemenië 8 dagen
Wit-Rusland, 12 dagen
Schotland 10 dagen
Costa Rica 17 dagen
Zuid-Afrika 18 dagen
Kaapstad, guesthouse, gids
Brazilië 17 dagen
India 16 dagen
Panama 16 dagen
Contact
Onze waarnemingen
Wat zeggen onze klanten
Prijzen
Oostvaardersplassen
Vogel kalender  
Checklist
Vakantiehuizen natuur
Wie zijn wij
Shop voor vogelliefhebbers
Foto's van onze excursies
Links
Multimedia
 

Frankrijk, Lac du Der, 5 dagen,

Kraanvogels in de Franse Champagne, natuurreis vanuit een dorpshotel, groepsreis.

BOEK DEZE REIS, KLIK HIER

Boekt u via deze link dan onvangt u gratis van FlevoBirdwatching ca. 3 uur aan mp3 vogelgeluiden.en een excel checklist met alle vogelsoorten van de wereld. Email ons voor meer informatie.

Vroeg in maart speelt zich aan de oevers van Lac du Der-Chantecoq, in het groene bosgebied van de Franse Champagnestreek, een oorverdovend spektakel af als talloze gracieuze kraanvogels er neerstrijken om te foerageren. Behalve de kraanvogels zijn er in de meren natuurlijk ook nog tal van andere watervogels te zien. Bosvogels zijn in de omringende bossen volop te vinden. En roofvogels vinden in deze vogelrijke omgeving een goed gedekte tafel. Een korte vogelreis dicht bij huis, die een onvergetelijke indruk achterlaat!

            

Lac du Der-Chantecoq, zoals het meer officieel heet, is het grootste kunstmatige meer van Frankrijk, gelegen ca. 190 km ten zuidoosten van Parijs, in het hart van de bosrijke streek Champagne ‘humide’. Niet ver daarvandaan liggen nog twee grote meren: Lac du Temple en Lac d’Orient, die samen met het omringende bosgebied een beschermde status als Parc Naturel Regional genieten. De meren dienen als waterbuffers voor de Seine en de Marne. Tussen de meren wisselt akkerland af met bossen.

Het gebied is beroemd vanwege de grote hoeveelheden kraanvogels die er pleisteren. Hun aantal kan oplopen tot meer dan 60.000. Tijdens de najaarstrek worden die aantallen uitgesmeerd, maar half maart strijken de dieren in korte tijd neer op weg naar het noorden. Er zijn dan soms wel 25.000 dieren tegelijk aanwezig in het gebied. Hun kenmerkende trompetgeluid vult dan de lucht, maakt een onvergetelijke indruk. Buiten de kraanvogels zijn er in de meren natuurlijk ook nog tal van andere watervogels te zien. Vooral fuut, tafeleend, wintertaling, pijlstaart, wilde eend, meerkoet, grauwe gans en aalscholver zijn talrijk. Dodaars, slobeend, krakeend, smient, brilduiker, nonnetje, grote zaagbek zijn in minder grote aantallen te zien. Aan de oevers staan steltlopers, zoals de grote zilverreiger, blauwe reiger, wulp, kievit, tureluur en kokmeeuw. Op het akkerland en in de ruigten vinden we oa. putters, geelgorzen, veldleeuweriken en kwikstaarten.

Roofvogels vinden in deze vogelrijke omgeving een goed gedekte tafel. Vandaar dat er ieder jaar enkele zeearenden in het gebied overwinteren. Ook de slechtvalk is er regelmatig te gast evenals de blauwe- en bruine Kiekendief, zwarte- en rode wouw. Torenvalk en buizerd zijn algemeen. Bosvogels zijn in de omringende bossen volop te vinden: mezen, vinken, lijsters en spechten. Met name de spechten zijn goed vertegenwoordigd. Naast de groene- en grote bonte specht, leeft er ook de zwarte specht, grijskopspecht, middelste- en de kleine bonte specht.

Omdat de trek in volle gang is, beperken de waarnemingen van terugkerende zomergasten niet tot de Kraanvogels. De eerste boerenzwaluwen, tjiftafs, tapuiten, zwartkopjes en gele kwikstaarten kunnen we dan al in de kijker krijgen. Kortom een kort vogeluitje naar het Lac du Der kan een onuitwisbare herinnering achterlaten.

                                       

BOEK DEZE REIS, KLIK HIER

Boekt u via deze link dan onvangt u gratis van FlevoBirdwatching ca. 3 uur aan mp3 vogelgeluidenen een excel checklist met alle vogelsoorten van de wereld. Email ons voor meer informatie.

 


Programma dag 1
Reis vanuit de diverse opstapplaatsen in Nederland met een midibus naar het Lac du Der, waar we in een goed hotel voor de komende vijf dagen inchecken. De rit duurt vanaf Breda ca 5 uur. Het hotel ligt niet ver van de oever van het Lac du Der, zodat we vanavond al de eerste vogels kunnen waarnemen. Overnachting in Giffaumont-ChampaubertProgramma dag 2
Vandaag blijven we de hele dag aan het Lac du Der, waar op weg naar het noorden 10.000-en Kraanvogels enkele dagen pleisteren. Een van de indrukwekkendste fourageerplekken ligt bij de Ferme des Grues, waar we uitgebreid de tijd nemen om het schouwspel te bewonderen. De slaaptrek naar de slaapplaatsen bij het grote meer aan het eind van de dag is indrukwekkend. We proberen ook de zeearend die met enkele exemplaren hier overwintert in het vizier te krijgen, maar dit is vanwege de uitgestrektheid van het gebied niet altijd even eenvoudig. 's Middags maken we een korte wandeling langs de oever van het lac du Der, nabij Giffaumont, waarbij we tal van watervogels kunnen observeren. Overnachting in Giffaumont-Champaubert

Programma dag 3
Vandaag maken we een rondtocht per bus om het uitgestrekte Lac du Der-Chantecoq, omgeven door uitgestrekte bossen. Bij mooi weer kunnen we misschien vogeltrek zien. Tjiftjaf en zwartkop zijn dan al volop aan het trekken, maar misschien zien we dan al de eerste zwarte roodstaart, Europese kanarie of misschien zelfs de bergfluiter. Geregeld stappen we uit voor een korte wandeling door het bos, of langs een stukje van de drassige noordoever. Daarna rijden we een klein uurtje verder naar het noorden, naar de drassige oevers van het Lac du Der, waar we tegen de avondschemering goede kans zien grote groepen kraanvogels tegen de rood kleurende lucht te zien. Overnachting in Giffaumont-Champaubert

Programma dag 4
Vandaag bezoeken we de boorden van het Lac d’Orient en de omringende bossen van het Parc Naturel Régional Foręt d’Orient. We zien hier allerlei eenden en ganzen, zoals bijvoorbeeld de rietgans. En als het weer gunstig is kunnen we misschien ook de eerste zomergasten zien zoals boerenzwaluw en zwarte wouw. Ook kan hier de zeearend zitten, al is de kans klein dat we er een zien. In de bossen, die voor een deel uit eentonige naaldhoutplantages bestaan, maar waar ook oude loofbossen te vinden zijn, kunnen we de Zwarte specht vinden, die dan al druk bezig is met voorbereidingen te treffen voor het nieuwe broedseizoen. Overnachting in Giffaumont-Champaubert

Programma dag 5
In de ochtend kunnen we nog even naar een mooie plek om afscheid te nemen van de vogels en een mooie vogelervaring, alvorens de midibus ons weer terugbrengt naar Nederland.
 

Click here for the english versionn Nederlandse versie