Bekijk onze website:
Home
Onze vogelexcursies:
Oostvaardersplassen
Duinen
Texel
Zeeland
Groene Jonker
Polders bij Eemnes
Ameland
Lauwersmeer
Friesland
Ooijpolder
Tiengemeten
Excursies voor groepen
Agenda wandel excursies
Nachtzwaluw excursie
Vogelexcursie kado
Vogelexcursie delen
Andere mogelijkheden
Workshop vogelfotografie
Vogel foto excursie Polen
Zwerftocht Spanje&Frankrijk
Vogelreis GeorgiŽ voorjaar
Vogelreis GeorgiŽ najaar
GeorgiŽ & ArmeniŽ zomer
Vogelreis ArmeniŽ
Vogelreis Azerbeidzjan
Vogelreis India
Dagexcursies buitenland:
Meerdaagse vogelreizen:
Contact
Onze waarnemingen
Wat zeggen onze klanten
Prijzen
Oostvaardersplassen
Vogel kalender  
Checklist
Vakantiehuizen natuur
Wie zijn wij
Shop voor vogelliefhebbers
Foto's van onze excursies
Links
Multimedia
 
 
 


Bestel hier  voordelig vogelgidsen en vogelboeken


NIEUW : 14 dagen Vogelreis ArmeniŽ


Kaukasus Plus Reizen organiseert in samenwerking met FlevoBirdwatching een bijzondere vogel zomerreis naar het nog relatief onbekende GeorgiŽ en ArmeniŽ. Een topbestemming voor vogelliefhebbers.

Reisduur: 14 dagen
Reissom: 1.950,- euro per persoon
Aantal deelnemers: minimaal 5 personen, max. 12 personen
Accommodaties: driesterren hotels, goed verzorgde pensions, uitgaande van 2 of 3 persoonskamers
Vervoer: luxe bus en/of auto met 4-wiel aandrijving
Begeleiding: Nederlandse of engels sprekende gids, tevens ervaren vogelaar en lokale reisleiders
Inclusief: Internationaal vliegticket Amsterdam-Ö. -Yerevan en Yerevan-Ö. -Amsterdam via een tussenlanding in Europa (afh. van datum opgave) en toeslagen. Entreetickets.
Exclusief: Visum en uitgaven van persoonlijke aard. Toeslag eenpersoonskamer EUR 265,-. Kooroptreden in Geghard (facultatief).
Klimaat: In de bergen kan het koud zijn, met name Ďsnachts en Ďsochtends. In het zuiden temperatuur tussen de 20 en 25 graden Celsius
Zwaarte reis: Lichte tot middelzware wandelingen 
Vertrekdata: 14 daagse reis met vertrek 13 mei 2017

Meer informatie nodig, stuur een e-mail.
U ontvangt meer dan 300 bestanden van FlevoBirdwatching aan mp3 vogelgeluiden bij het boeken van deze reis.

Deskundige en ervaren Nederlandse reisleiding.

Dag 1. Op de eerste dag vliegen we naar ArmeniŽ, via een tussenstop op een Europese luchthaven. Ďs Nachts vliegen we door naar de prachtige hoofdstad van ArmeniŽ, Yerevan, waar we in de vroege ochtend van de tweede dag aankomen en onze intrek nemen in een prettig hotel.

Dag 2. Na enkele uren rust vertrekken we naar de in het noordwesten gelegen berg Aragat waar we de rest van de dag zullen zijn. Hier zullen we de verschillende hoogtezones uitkammen op de specialiteiten. Beneden de boomgrens kunnen we o.a. broedende Perzische Roodborsten, Aziatische Roodborsttapuiten (van de ondersoort armenicus) en Boomleeuweriken aantreffen en het is een zeer geschikt gebied voor roofvogels zoals de Wespendief, Buizerd (van de typisch Kaukasische ondersoort menetriesi), Dwerg-, Schreeuw- en Slangenarend. Iets hoger komen we in de zone waar Steenheggenmus, Blauwborst (van de herkenbare ondersoort magna) en Beflijsters onze belangrijkste doelsoorten zijn voordat we in de sneeuwzone komen. Deze zone herbergt veel Strandleeuweriken (ondersoort (peniciliata) en Waterpiepers (coutelli) en met wat geduld vinden we er ook de Zwarte Roodstaart, Sneeuwvink, Rode Rotslijster en Alpenheggenmus. In deze regio kun je ook steeds een langs zwevende Lammergier tegenkomen of een druk groepje Roze Bergvinken. We brengen een bezoek aan het middeleeuwse ford Amberd met zijn hoge kantelen en bogen, dat op een hoge klif ligt en door 2 snelstromende rivieren wordt omsloten. Het ligt op een schitterende plek op 2300 meter hoogte en biedt goede fotokansen. Botanisch heeft deze alpiene zone veel speciaals te bieden, waaronder Fritillaria caucasica, Orchis schelvcornikova, Gladiolus tenuis en Scilla Armenia. Uiteraard zullen onze mogelijkheden voor een deel bepaald worden door de aan- of afwezigheid van sneeuw maar in de lagere delen bevinden zich interessante struikvlaktes met Spiraea creneta en Spiraea hypericifolia, net als grote stukken met Juniperus depressa. Na een goed gevulde dag keren we Ďsavonds laat terug naar Yerevan voor de overnachting in hotel Regineh.

Vogels kijken in GeorgiŽ. Een topbestemming voor vogelaars.

Dag 3. Vandaag rijden we naar het zuiden om uiteindelijk in Yeghegnadzor uit te komen. Na het verlaten van Yerevan komen we in de vlaktes ten oosten van de hoge berg Ararat die overal boven uit torent en zullen we eerst een bezoek brengen aan het kloostercomplex van Khor-Virab. Dit intrigerende complex vertegenwoordigt de aanname van het Christendom in 301 n.C van ArmeniŽ, waarvan het bewijs in een onder de kerk gelegen kerker te vinden is! Hier kunnen ook Ė mits de wolken niets verhullen Ė mooie fotoís van de Ararat gemaakt worden. Een uur later bereiken we eerst de vogelrijke visvijvers van Armash waar we een uitgebreide stop maken. De grote vijvers in deze uitgestrekte vlaktes zijn belangrijke broedgebieden voor bedreigde soorten als Marmereend, Witkopeend en Witoogeend. Dwergaalscholvers en Zwarte Ibissen komen hier algemeen voor en de drogere delen herbergen kleinere aantallen Witstaartkievitten. Zwartkoprietzanger, Grote Karekiet en Veldrietzanger zijn vooral zingend waar te nemen in de rietvelden waar ook Baardmannetjes broeden en waar we een goede kans hebben op andere reigersoorten als het Kwak, Woudaapje en Roerdomp. In de omringende struiken komen Mťnťtriesí Zwartkoppen, Grote Vale Spotvogels en Rosse Waaierstaarten voor en een kleine kolonie Groene Bijeneters geeft extra kleur aan de omgeving. Op de route naar het zuidoosten zullen we ook een grote droge ravijnvallei bezoeken waar we goede kans hebben op Perzische Roodborsten, Blauwe Rotslijsters, Rotsklevers, Grijze Gorzen, Steenarend en Lammergier, net als Zwartkopgorzen en Oostelijke Blonde Tapuiten. Hier ligt aan het eind een bijzonder fraai gebouwde kerk, Noravank, die n.b. uit 2 etages bestaat en gelegen is te midden van grillige, rijk gekleurde rotsen. De Bruine Beer en de Steenbok zijn hier trouwens ook tamelijk algemeen. In deze regio kijken we ook uit naar de zeldzamere plantensoorten van ArmeniŽ zoals Salvia grossheimii, Gladiolus atrovioleceus en Vicia cappadocica. Onder de overige planten in de canyon zijn; Clematis orientalis, Clematis vitalba, Reichardia dichotoma, Vitis sylvestris, Pistacia mutica, Noaea minuta, Mixauxsia laevigata, Leus orientalis, Serratula serratuloides, Yurinea arachnoidea en Silene megeri. Van hier is het een korte rit naar ons comfortabel pension in Yeghegnadzor.Dag 4 Deze dag zullen we een flink eind moeten rijden om helemaal in het zuiden uit te komen, bij Meghri dat aan de Iraanse grens ligt. Onderweg zullen we regelmatig stoppen, oa op het plateau van Sisian om Kleine Torenvalken, Arendbuizerden, Kalanderleeuweriken, Rode Rotslijsters en Fraters te zien en in de buurt van de stad Goris maken we goede kans op oa Aasgieren. We overnachten in Kapan.

Dag 5 Vandaag bezoeken we een mooie halfwoestijn waar onder meer Oostelijke Roodstuittapuit en de beide Rotsklevers zitten. Na de lunch (die we natuurlijk weer Ďen-routeí gebruiken) bezoeken we een jeneverstruiken heuvelland omdat we hier goede kans hebben op Rouwmees en Oostelijke Orheusgrasmus. Via een andere schitterende route die ons diep door het bos van Kapan voert rijden we naar de grens met het Natuurreservaat van Shikahogh, waar Goud- en Appelvinken kunnen worden geobserveerd naast veel andere bossoorten. We overnachten in Kapan.

Dag 6 Een rit van Kapan naar de regio Vayots Dsor staat vandaag op het programma. Onderweg bezoeken we de prachtige Arpa rivier op de oude (niet meer in gebruik zijnde) weg naar de stad Jermuk. Deze onherbergzame vallei herbergt een paar Lammergieren, Aasgieren, Steenarenden en Slechtvalken. Maar ook de Rotskruiper komt hier voor, naast soorten als Waterspreeuw, Aziatische Steenpatrijs en Schreeuwarend. We overnachten weer in Yeghegnadzor.Dag 7 We verwisselen onze comfortabele touringbus voor een meer stevig transportmiddel waarmee we de omringende bergen kunnen bestijgen in onze zoektocht naar de lokaal aanwezige Kaspische Berghoenders. Ons vervoermiddel brengt ons zo dicht mogelijk bij de locaties maar toch zullen we ook zelf nog wat hoogte moeten overwinnen om de beste kans op deze schuwe vogels te verkrijgen. Gelukkig zullen de overige aanwezige alpiene soorten ons -bij gebrek aan medewerking van de Berghoenders Ė ook prima kunnen vermaken, zoals de Alpenkraaien, Roodvoorhoofdkanaries, Roze en Mongoolse Bergvinken. Ook de Lammergier is hier aanwezig en daarnaast maken we goede kans op Rotskruiper in dit spectaculaire landschap. We overnachten weer in Yeghegnadzor.Dag 8 Na nog wat laatste lokale vogels te hebben gezocht reizen we vandaag verder noordwaarts. Maar eerst nemen we een bezoek aan het petrogliefen veld dat op 3000 meter hoogte ligt en waar behalve de oorverdovende stilte een interessante flora en fauna te beleven is. De hier rijkelijk verspreide petrogliefen zijn 6 ŕ 7.000 jaar oud en fascinerend. Op onze route passeren we de zgn. Selim Pas waar o.a. Rotszwaluw, Rotsmus, Ortolaan, Frater van de typisch lokale ondersoort brevirostris en Hop broeden in de karavanserai uit de 13e eeuw. Ook Arendbuizerden komen hier voor, zoals op veel plaatsen trouwens in ArmeniŽ. ĎsMiddags rijden we langs het meer van Sevan, de grootste binnenzee van ArmeniŽ en de Kaukasus (en met 1800 meter hoogte een van de hoogste ter wereld). Hier bevinden zich grote kolonies Armeense Meeuwen en we zullen diverse pauzes maken om de randen ervan af te zoeken naar steltlopers, reigers, meeuwen en sterns. Van de lokale broedvogels zijn oa de Kwak, Koereiger, Citroenkwikstaart en Buidelmees de moeite van het vermelden. Natuurlijk is er ook een interessante flora te ontdekken langs het meer waaronder: Eremurus spectabilis, Tulipa Julia, Iris paradoxa, Iris caucasica, Scutellaxia orientalis, Crambe orientalis, Cleome ornithovdiodes, Gypsophila elegans, Senecio vernalis, Silene chlorantha, Reichardia dichotoma, Srophularia olgae en Spiraeae crenata. Onderweg nemen we ook een kijkje bij het klooster van Hayravank waar de Grote Rotsklever zich ophoudt en bij het oude nog in gebruik zijnde klooster uit de 9e eeuw van het schiereiland dat ons ook een mooi panorama-overzicht over het meer geeft. We verplaatsen ons naar de in het noorden gelegen stad Dilijan dat door bossen is omringd om te overnachten in hotel Haghartsin.

Dag 9 De wekker zal vroeg gaan vandaag omdat we al vroeg de rijke bergbossen gaan uitkammen die rond Dilijan liggen op zoek naar de lokale specialiteiten waaronder de Groene Fitis, Kleine en Balkanvliegenvanger. Deze bossen zijn een geschikte broedplaats voor soorten als de Gekraagde Roodstaart (van de opvallende wit-vleugelige ondersoort samamisicus), Roodmus, Appelvink, Kleine, Middelste en Syrische Bonte Specht. Ook komen er veel roofvogels voor zoals de Havik, Schreeuwarend en Dwergarend. We overnachten weer in Dilijan.

Dag 10 Vanmorgen zal de wekker nog vroeger afgaan omdat we op tijd op de geschikte plekken willen komen voor de Kaukasische Korhoen dat in de heuvels ten zuiden van de stad voorkomt. Hiervoor hebben we ook weer ander ruiger vervoer nodig. Andere leuke soorten die we tegen kunnen komen zijn Roodvoorhoofdkanaries, Roodkopklauwieren, Paapjes en natuurlijk altijd hier en daar een roofvogel. Ook zullen er vandaag prima botanische kansen zich voordoen. Van deze regio is 23.000 ha bestemd als natuurgebied en er bevinden zich hier veel opvallende en bijzondere boom- en struiksoorten. Later reizen we af naar Yerevan en komen over de Sevan Pas waar weer andere bloemen te verwachten zijn zoals: Iris furcata, Anemone fasciculate, Anemone raminculoides, Primula ruprechtii, Primula macrocalyx, Trollius patulus, Caltha polypetala, Veratium lobelianum, Palsatilla armena, Corydalis persica, Fritillaria caucasica, Betonica grandiflora, Prunus spinosa, Sedum pilosum en Pyrus caucasicus. We overnachten in Yerevan.

Dag 11 Onze laatste hele dag brengen we door in de bergstreek en ruige valleien ten oosten van Yerevan waar we respectievelijk de hellenistische tempel van Garni en het antieke en mystieke grottenklooster van Geghard zullen gaan bewonderen. Op deze dag hopen we nog de soorten op te pikken die we tot nu toe niet gezien hebben. Dit is het gebied voor de Grote Rotsklever, Alpengierzwaluw en Finschí Tapuit, terwijl ook Kleine Klapekster, Scharrelaar en Steenuil hier voorkomen. Op de heuvelachtige met bloemen bedekte hellingen komen Zwartkopgorzen en Izabeltapuiten voor en hebben we goede kans op Bergkalanderleeuwerik, Roze Spreeuw en veel andere typische bergsoorten en roofvogels waaronder de Aasgier, Balkansperwer, Arendbuizerd, Slangen- en Steenarend. In het zgn. Khosrov Reservaat dat naast de Azat rivier ligt is ook botanisch veel te beleven en zijn veel oude jeneverbessen, eiken en andere bijzondere planten te vinden die van droge omgeving houden. Meer dan 1.500 soorten planten zijn hier genoteerd en hiervan zullen we vast en zeker een hoop te zien krijgen op deze laatste goed bestede dag in de open lucht! We overnachten weer in Yerevan voor een korte nacht in hotel Regineh.

Dag 12 rijden we vroeg naar het vliegveld om de nachtvlucht terug te nemen naar Amsterdam met een korte overstap op een nog nader te bepalen vliegveld in Europa.

Reisbegeleiding:
Jos van Oostveen Ė Ervaren vogelaar en Ėgids, ondernemer met oog voor natuur čn mensen, woonachtig in Malden en actief in de Vogelwerkgroep Rijk van Nijmegen e.o. Vogelend sinds 1979 en is daarmee gestart in de Flevopolders. Ooit afgestudeerd aan de Landbouw-Universiteit in Wageningen. Heeft sinds enkele jaren een op de Kaukasus georiŽnteerd reisbureau, waarbij hij actieve ondersteuning krijgt van Gennadi Tamliani, een geboren en getogen GeorgiŽr. Zowel beginnende als ervaren vogelaars kunnen bij ons terecht en zullen zeker aan hun trekken komen!

Gennadi Tamliani Ė GeorgiŽr van geboorte en sinds 1992 woonachtig in Nederland (min of meer noodgedwongen vanwege de burgeroorlog in AbchaziŽ). Ondernemer van huis uit met veel ervaring in onder meer de voormalige Sovjetrepubliek. Staat garant voor gezelligheid, gastvrijheid en een goede verzorging en heeft een scherp oog voor vogels en natuur. Zijn uitgebreide netwerk van lokale kennis en zijn talenkennis komen goed van pas op onze reizen!

 

Meer informatie nodig, stuur een e-mail.
U ontvangt meer dan 300 bestanden aan mp-3 vogelgeluiden bij het boeken van deze reis.

 

Click here for the english version Nederlandse versie